Abonneren  Inloggen

Blikvangers van Canon en Ricoh op Drupa

31 mei 2024

PRINTmatters bezoekt Drupa meerdere dagen. Vandaag enkele hoogtepunten van ons bezoek aan de stands van Canon en Ricoh.

Om te beginnen met een beursprimeur van Canon: de Labelstream 2000 komt in 2025 op de markt. Deze machine produceert labels met watergebaseerde inkjet, wat hem geschikt maakt voor het bedrukken van voedselverpakkingen. Marketingmanager Thijs van Thienen meldde dat er in de labelmarkt maar één andere inkjetmachine is die ook met watergebaseerde inkt drukt: ‘Maar die draait vier meter per minuut, en deze veertig meter per minuut. Dat maakt hem uniek in de markt. Het betreft de eerste volledig door Canon zelf ontwikkelde printer in de labelmarkt, met onder meer eigen printkoppen en inkten. Van deze machine verwachten wij bij Canon heel veel.’

Marketingmanager Thijs van Thienen van Canon op Drupa

Ook Canon springt op B2-inkjettrein

Canon heeft aangehaakt bij de trend van het kunnen injetdrukken op B2-formaat, met de ontwikkeling van de Variopress iV7, die naar verwachting binnen een jaar op de markt komt. Bijzonder is de productiviteit van 8.700 vel per uur, terwijl de marktstandaard volgens Van Thienen 4.500 tot 6.500 vel per uur is.

Nog een beursprimeur: onder meer deze inkjetpers wordt ook door Heidelberger Druckmaschinen in het assortiment opgenomen, in een “Heidelbergjasje”. Canon en Heidelberg maakten op 28 mei tijdens Drupa namelijk een samenwerking bekend, die in de basis inhoudt dat Heidelberg het sheetfed inkjet portfolio van Canon als OEM-er gaat verkopen. Voor Canon betekent deze deal een extra afzetkanaal voor zijn hoog volume inkjetprinters.

Ricoh toont belangrijk innovaties in inkjet

Even verderop bevestigde ook Ricoh zijn inkjetexpertise met de presentatie van de Ricoh Pro VC80000 rotatieve kleureninkjetpers en de Ricoh Pro Z75 (B2-inkjetpers). In een compact machineformaat drukt de Pro VC80000 op een maximale resolutie van 1200 x 1200 dpi bij een maximale snelheid van 150 meter per minuut op on- en gestreken media tot 300 g/m². Dit verhoogt de productie-output met 50% in vergelijking met inkjetrotatiepersen van de vorige generatie.

Marketingmanager Huib Kolen van Ricoh op Drupa

Door een hoge automatiseringsgraad en AI profiteren klanten van een geautomatiseerde kwaliteitscontrole en zeer snelle mediawissels, zo vertelde een pre-sales consultant op Drupa. Ook de voor de productiviteit zo belangrijke snelle droging vindt op ingenieuze wijze, in een relatief kleine module plaats. De Ricoh Pro Z75 is volgens Ricoh ’s werelds eerste inkjetvellenpers op B2-formaat die werkt met watergebaseerde inkten en tevens volautomatisch dubbelzijdig produceert.

Ook ontwikkelingen in tonerdruk

Op tonergebied lichten we de Pro C9500 even uit. Marketingmanager Huib Kolen vertelde op Drupa: ‘Op deze printer kan tot 470 grams papier worden bedrukt, waardoor applicaties die we voorheen niet met digitale print konden produceren, nu wel daarmee mogelijk worden, bijvoorbeeld giftcards. Dergelijke producten hebben ook veel variabele informatie, zoals unieke barcodes. Digitaal printen sluit daar natuurlijk bij aan. Op de 9500-serie kunnen we bovendien tot 1260 millimeter printen, waardoor je er bijvoorbeeld een drieluikbrochure op kunt produceren, maar ook andere vouwslagen voor bredere applicatiemogelijkheden.’


Wat kun je op Drupa verwachten en wat mag je niet missen? Ontvang de gratis PRINTmatters Drupa-special!